SELAMAT DATANG...

Semua paparan di dalam blog ini adalah berdasarkan maklumat daripada pelayaran di enjin pencarian dan kebanyakannya adalah penulisan sendiri yang bersifat peribadi. Paparan berbentuk gambar ataupun video yang ada di blog ini adalah dari pelbagai sumber lain dan hak cipta sepenuhnya dipegang oleh sumber lain tersebut. Jika ada paparan yang melibatkan artikel, gambar ataupun video yang merupakan hak cipta anda ataupun tidak diizinkan untuk disiarkan di dalam blog ini, mohon dimaklumkan kepada saya untuk tindakan selanjutnya. Anda dialu-alukan untuk memberi komen dengan bahasa yang sopan dan menjauhi isu-isu berbaur negatif. Terima kasih...

26 Julai 2010

Bau...lu

Jum kite buat bahulu!



Pasal dah tau nak makan ape, aku pegi la membelek satu persatu bende yang boleh ditelan tekak di Tesco. Sampai jer kat section tepung kek, aku ternampak la sejenis kek atau bahulu kukus, hmm sesuatu yang menarik. Tak fikir panjang aku amek itu tepung dan beli pape yang patut taruk dalam itu bauhu dan balik.



Care nak buat bahulu kukus ni antara bahan yang diperlukan ialah tepungnye la kan, telur barang 4 bijik saiz c kali saiz A 3 bijik cukup kot, sedikit marjerin nak disapu pade bekas pengukus dan air bergas, tak kisah la ape rasa dan warna tapi yang terbaik air soda.




Kendian telur dipukul sampai kembang, masukkan dalam tepung dan tuang air soda masuk, kacau sebati, kalo nak colurful bahulu tu bole la masukkan pewarna yang bole dimakan kecuali water color adik korang punye.








Then letakkan ke dalam pengukus dan kukus jer agak - agak setengah jam atau sampai bahulu tu naik. Nak tau masak tak masak cocok lidi di tengah bahulu kalo tak melekat tu dah masak la tu




Tadaa!!!! Kan dah masak, so biarkan sejuk kejap dan bole la dipotong ikut suka ati limpa peparu jantung korang ek



Apa lagi, makan la beb jangan malu - malu ;-D

Tiada ulasan: