SELAMAT DATANG...

Semua paparan di dalam blog ini adalah berdasarkan maklumat daripada pelayaran di enjin pencarian dan kebanyakannya adalah penulisan sendiri yang bersifat peribadi. Paparan berbentuk gambar ataupun video yang ada di blog ini adalah dari pelbagai sumber lain dan hak cipta sepenuhnya dipegang oleh sumber lain tersebut. Jika ada paparan yang melibatkan artikel, gambar ataupun video yang merupakan hak cipta anda ataupun tidak diizinkan untuk disiarkan di dalam blog ini, mohon dimaklumkan kepada saya untuk tindakan selanjutnya. Anda dialu-alukan untuk memberi komen dengan bahasa yang sopan dan menjauhi isu-isu berbaur negatif. Terima kasih...

05 Ogos 2010

Kene Tindih VS Sleep Paralysis


 
Kene Tindih

Sepanjang malam tadi tido aku diganggu, nak tau apehal dengan aku malam tadi? Asal nak lelap jer aku kene tindih, pejam mata jer ada benda berat tindih badan aku. SIAL!!!! Aku nak tido pun tak senang, kenapa mesti aku jugak benda tu nak tindih? Padahal ramai lagi orang lain kat blok Siantan tuh. Pandai betol dia pilih mangsa kan. Tau la aku balik lambat malam tadi, takde nye nak mandi bagai sampai umah jer terus terbongkang penat punye pasal, mane la tau kan kalau bende tu memang ikut aku balik. Banyak jer kat opis tu jadi penunggu. Seingat aku la, sepanjang tiga tahun duduk menyewa kat situ memang tak pernah kene tindih, malam tadi jer pulak nak jadi hal. Cam nak lemas sial, tak terdaya nak lepas. Itu mesti setan gay, dek stim melihat aku tido pakai boxer jer, terus dia tuuuut...Haish!!!!!!


Tapi aku bukan jenis pecaye bende mistik nih, so aku browse di internet and cari info. So aku dapat la info and nak share pasal fenomena kene tindih atau dipanggil 'sleep paralysis'

'sleep paralysis'

Sleep paralysis atau dimelayukan 'lumpuh waktu tidur'...adalah condition yang terdiri daripada of course la paralysis (lumpuh) yang temporary (sementara). ...temporary paralysis ni selalu berlaku bila time2 nak tido (hypnagogic paralysis) atau baru2 bangun dari tido(hypnopompic paralysis)

ok, normal badan manusia bila tido, bila masuk stage tidur yang nyenyak atau REM (rapid eye movement.... .waktu nyenyak ni, bijik mata kiter gerak2) stage....otak akan bagitau badan kita suruh rehat...so, badan kiter kira macam switch   off kejap....REM atonia (tader muscle tone)......

ok, otak kiter pun ader switch off button....dipanggil reticular activating system RAS......bila otak dah switch off badan, dia pun auto switch off RAS ni...so tinggal automatic function (degupan jantung, bernafas etc.) jer yang on....kirenyer screensaver laaa or hibernate...

so,, bila kita bangun, RAS switched on balik......kita sedar fully awake state....tapi kadang2, electrical signal tak diactivate kan oleh otak suh switch on balik badan kiter....maka masa tu laa badan kita lumpuh seketika...before otak activate balik....mmg menakutkan tapi benar....tapi paralysis tu tak semestinyer complete atau full..kadang2 partial atau sebahagian jer...tu ader yang boleh gerakkan ibu jari, tp badan lain lumpuh etc....

dan lagi satu, sleep paralysis ni selalu jugak datang skali dengan hallucinations (halusinasi la) either dalam bentuk auditory (dengar bunyi pelik2), visual (nampak mender bukan2) atau tactile (deria sentuhan, terasa mender sentuh/hempap dll..) sebab2 atau mender2 yang boleh mentrigger sleep paralysis:


1. tidor dalam posisi terlentang terlalu lama

2. jadual tidur yang tak tentu arah (irregular sleep clock)

3. sleep/rest deprivation (tak cukup tidor la ni...penat sgt)

4. stress yang byk kat otak...masalah keluarga, kewangan bla2

5. pertukaran gaya hidup secara tiba2 ( macam biasa dok rumah jer, tetiba esok gi panjat gunung, kayuh beskal....heheh extreme sgt contoh aku ni)

6. orang yang ader penyakit narcolepsy


So jangan lagi kata kena hempap ngan hantu. Korang lagi hantu sebenornye.......


Aku - MOTIF ???

3 ulasan:

cham's berkata...

thanks for de info...sangat membantu! hehehe :_)

pencinta kedamaian berkata...

hahaha setan gay ek!

Ckin Kembaq berkata...

tak sama sleep paralysis dengan kena tindih..lain tu..hanya org yang rasa dua2 akan faham... ^_^

p/s : ni pengalaman kawan.. hehe