SELAMAT DATANG...

Semua paparan di dalam blog ini adalah berdasarkan maklumat daripada pelayaran di enjin pencarian dan kebanyakannya adalah penulisan sendiri yang bersifat peribadi. Paparan berbentuk gambar ataupun video yang ada di blog ini adalah dari pelbagai sumber lain dan hak cipta sepenuhnya dipegang oleh sumber lain tersebut. Jika ada paparan yang melibatkan artikel, gambar ataupun video yang merupakan hak cipta anda ataupun tidak diizinkan untuk disiarkan di dalam blog ini, mohon dimaklumkan kepada saya untuk tindakan selanjutnya. Anda dialu-alukan untuk memberi komen dengan bahasa yang sopan dan menjauhi isu-isu berbaur negatif. Terima kasih...

19 Oktober 2010

Housemate From Hell


Hari nih bersamaan hari Selasa bertarikh 19 Oktober 2010. Jam sekarang menunjukkan 1114am dan aku baru ajer melahap barang 3 bijik kuih dan sedut teh O sambil hadap PC buat keje yang memang tak akan sudah. Itu aje yang sempat telan pun, BZ cam TUUTTTT. Macam biasa la ari nih aku gerak lambat dari rumah dan sangkut dalam jam then belari-lari anak masuk opis sebelum 0900am. Dan sambil buat keje aku mengulat untuk mengetuk entry buat di upload di blog nih, rasanye nak ketuk panjang-panjang barang 18 hektar macam nak lepas geram. Malam tadi set kan alarm 0600am nak bangun awal la kunun, 0730am jugak baru aku sedar, ape lagi melompat la pegi pakai masker (nak santek hehe...), masak air then pegi iron pakaian. 0800am gerak pi opis, gatal nak lalu ikut jalan Tropicana tau-tau jam plak kan, then heading to Bandar Utama Avenue konon mengharapkan ade empty parking, hampeh! Kene jugak parking kete di TNB. TUUUTTTTT...

OTW tadi dengar REDFM, topic which they had discussed was 'HOUSEMATE FROM HELL'. Awesome topic, terus flash back balik housemate zaman dolu-dolu time study UiTM. Memang nak mengata orang la nih, aku pun bukannye baik sangat cume banyak mengalah kot then sesenang dorang ajer pijak kepala aku. TUUUTTTT sangat. Aku started to rent outside campus masa part 3, gatai sangat dah nak bebas, kan dok dalam hostel cam TUUUTTT, rumah teres dua tingkat di seksyen 7 Shah Alam adalah rumah pertama, yang dikongsi dengan students from different courses, many of them budak engine, others are business & AD. Aku dan Salleh yang aku paksa join aku ajer budak IS. Memula tuh aku malu-malu la sebab junior dalam qumah tuh but then ok la can get along. Cume ade jugak la rase menyampah tu kekadang, sampah malas buang, bilik air selalu ajer kotor, pinggan mangkuk main longgok ajer dalam sinki, pakaian plak ikut suke ajer campak. Bulu jangan ckap la bermacam jenis bulu ade atas lantai, euwwwww....Nasib baik la aku jenis lepak kat library, asal malam aje baru balik rumah, then weekend lepak CC buat assignment sambil IRC, tak pun lepak tasik termenung kat situ. Memang tak lama aku stay di rumah tuh, dua semester aje. Dorang semua OK jer cume aku tak berkenan kat sikap pemalas dorang, dengan Zaini sorang ajer yang aku still contact, the rest dah pegi HELL, muahahaaaa...

Second house which i rent was at Section 24 Shah Alam. Kali nih pakat dengan budak IS. Aku, Bob, Pok Ya, abang Idris, Atan dan Shahril. Then member si Bob, namanya Sham kejer di Proton joined us menjadikan kekuatan pasukan kepada 7 orang. Untungnye aku dapat 1 bilik kecik untuk aku sorang ajer, memang tak padan share berdua. Dorang jenis tido kat ruang tamu ajer, aku tak boleh join dorang pasal aku suke tido dengan sopan dan menutup aurat, hehe....Dorang semua OK ajer, cume biasa la, namapun lelaki, tak jantan la kalau ikut rules sangat. Bab pemalas ajer yang aku tak berkenan kat dorang tu, dah malas nak fikir dah, aku buat hal sendiri ajer. Ada sekali tuh dorang nak pasang line telefon di rumah, aku register pakai nama aku la, yang pakai internetnye dorang bukan aku pun. At last geram sangat aku pi potong line, hangin giler dorang kat aku especially abang Idris, memang dia benci sangat kat aku tapi mujur la sekarang dah kawan balik. Tapi kan FYI, satu ari tuh selepas setahun lebih abeh study, masing-masing dah haluan sendiri, TM called me and asked for payment, rupa-rupanya ada bil tertungggak RM200 something, hangin la aku. Nak tak nak kene la bayar, cume tak dapat nak tagih hutang daripada dorang pasal aku tak tau sape yang pakai telefon at that time dan bil pun entah mana hala. TUUUTTTTT!!!! Tapi aku bersyukur la dapat housemate dan kawan macam dorang, mase aku kene batu karang then kene admit ke hospital, dorang yang susah payah tolong aku. AZHAR, YAHYA, ZAKI, IDRIS, SHAHRIL...korang memang dalam memori aku walaupun aku masih bengang pasal bil telefon tu.

Bile aku dapat kejer di Media Prima nih, aku menyewa di Seksyen 24 Shah alam jugak, tak jauh dari rumah lama. kali nih rumah teres setingkat yang dikongsi entah berapa orang aku tak sempat kira, tak semuapun aku kenal kecuali mamat yang sebilik dengan aku. Most of them keje kilang. Masalah yang sama jugak, MALAS!!! Aku tak tau la kenapa lelaki nih including me terlalu sinonim dengan MALAS. Tapi (tetap ada tapi) aku budak baik, malas tu ada sikit ajer, ahaks! Then, ade housemate yang sama ajak aku pindah ke rumah berdekatan situ jugak, sebab dia tau aku tak selesa, prihatin sungguh mamat tu kat aku. Nama dia aku dah lupe plak, tapi muka dia macam Adi Putra. Kali nih rumah teres dua tingkat tapi bilik dua. Aku dok sebilik dengan mamat kelate, namanya Nazri, keje di kilang rokok dekat section 16 Shah Alam. Dorang OK, cuma malas tu tetap ada. Sampai aku pun dah terikut-ikut peel malas dorang. Disebabkan aku lagi selesa tido kat ruang tamu, so kat situ la aku terbongkang sampai kene gigit tikus. WTF!!!!

Tahun kedua aku keje, i know someone yang kejer satu opis. Then i decided to stay with him sebab nak dekat dengan opis. Like hell jugak la hidup aku di rumah tu. Again, budak tu ok, cume dia something sket. Aku abaikan ajer asal buat hal sendiri. Walaupun dia macam tu, dia tetap jantan yang ada sikap malas. Serius aku stress gile babi kekadang tu. Toilet aku tolong cuci, air masak aku tolong isi then simpan dalam fridge kasi sejuk, sesedap rasa dia aje amek minum then tinggal botol kosong. GRRRR...TUUTTTT!!! Tapi dia baik, tak berkira sangat dengan aku, at that time aku masih bermotor, so tumpang dia la pi opis. Mungkin disebabkan aku tak berapa berkenan sangat dengan perangai dia yang selalu berangkut jantan bawak balik (sambil terfikir dosa yang sama aku tanggung sebab biarkan maksiat berlaku dalam rumah tu), aku pindah balik dok di Shah Alam, kali nih menyewa dengan housemate lama dulu, dia keje di Goodyear Shah Alam. OK la, Wan tak malas, tapi kali nih aku yang kerap buat perangai. Aku jadi pemarah plak, senang naik angin, hempas pintu bagai, on radio loudly. Kesian betul si Wan tuh kene melayan peel gila aku. At that time aku tengah stress, keje macam TUUTTT. At last, i decided to stay alone, cari rumah sewa sana sini, kebetulan si Oloi offer me rumah sewa sebab dia nak keluar. Bermula pada situ la aku menyewa sorang...AMAN!!!

Then, aku gatai plak cari housemate. Dapat la sorang mamat kelate tua setahun daripada aku, namanya Wan. Punya la ramai orang yang aku kenal bernama WAN. memula tu OK ajer, cume aku jadi tak selesa sejak dia bawa masuk mamat Terengganu yang praktikal di opis dia stay di rumah aku. At the beginning ok jer, tapi aku plak rase tak bebas. Memang tak sampai setahun la dorang stay dengan aku, dan terpaksa dengan cara baik aku mintak dorang cari rumah lain dengan alasan aku nak bawak adik perempuan aku stay di rumah tu. Terpaksa menipu dan aku memang tak ade adik perempuan, cuma yang betul memang adik lelaki bongsu aku nak stay dengan aku sebab dia praktikal di Media Prima. Mujur la dorang faham. Aku rase berdosa sangat, huhuuu...

Sampai ke saat ini aku memang stay sorang, lantak la berabih untuk bayar sewa asal aku selesa dan bole buat suka ati aku kat rumah tu, bogel sambil menari-nari ke ape ke tak ade sapa kisah pasal aku dah malas nak fikir pasal orang lain. Mungkin pengaruh dan pengalaman sebelum nih menyebabkan aku jadi sangat CEREWET, GILE PUNYE FUSSY TAHAP APA TAK TAU NAK HABAQ LA. Nanti dah kawen tak tau la cemana dengan bini aku tu. So, pada korang la kan sama ada diaorang kah atau aku kah yang patut bergelar 'HOUSEMATE FROM HELL' ??? Jahat tak aku??? Muahahaaaaaaaa....

Fikir-fikirkan dan selamat beramal...

5 ulasan:

SURIA AMANDA berkata...

pening la nak jawab...berjangkit sewel kejap..hahahaha

Nazrul Azat berkata...

jawapan terbaik bakal memenangi dinner tajaan puan lisa, heheeeee

Jerung Rimba Putih berkata...

wahhh.. ni kali bebel kaw2 punye eh?? siap cekak pinggang tuu...
hehehe...

L.E.N.S.A-N.A.N.I berkata...

hi, salam p'kenalan..

saya pun ada sama kes psl telekom tu. tp bkn dpt call dah.. dpt surat saman dr telekom terus. bkn ratusn tp ribuan ringgit. mmg abis duit simpann la dok nk byr dlm masa 3 hari. dr situ dpt blaja ssuatu la "jgn brani tnggung risiko klu ada org lain t'libat sama"
apa2 pun, biar dok sorg dr dok ramai2 kn..?!

Nazrul Azat berkata...

hi nani, uih banyaknye bil smpai ribuan? xcari ke housemate dulu? xbole jadi camtu, sy plak yg emo huhu