SELAMAT DATANG...

Semua paparan di dalam blog ini adalah berdasarkan maklumat daripada pelayaran di enjin pencarian dan kebanyakannya adalah penulisan sendiri yang bersifat peribadi. Paparan berbentuk gambar ataupun video yang ada di blog ini adalah dari pelbagai sumber lain dan hak cipta sepenuhnya dipegang oleh sumber lain tersebut. Jika ada paparan yang melibatkan artikel, gambar ataupun video yang merupakan hak cipta anda ataupun tidak diizinkan untuk disiarkan di dalam blog ini, mohon dimaklumkan kepada saya untuk tindakan selanjutnya. Anda dialu-alukan untuk memberi komen dengan bahasa yang sopan dan menjauhi isu-isu berbaur negatif. Terima kasih...

04 Disember 2010

PERSEDIAAN UNTUK MATI ...


Petikan daripada





Apa mati tu?? .. Mati adalah terputusnya hubungan roh dengan jasad lahir batin, perpisahan antara keduanya, pergantian dari satu keadaan kepada keadaan lain, Mati adalah berbeza dengan tidur kerana tidur berupa terputusnya roh sementara dengan hubungan-hubungan lahiriah

Allah Berfirman bermaksud :
“ Allah memegang jiwa ( orang ) ketika matinya dan memegang jiwa ( orang ) yang belum mati di waktu tidurnya, maka dia tahanlah jiwa yang yang telah dia tetapkan kematiannya itu dan dia lepaskan jiwa yang lain sampai waktu yang ditentukan.

Semua orang takut nak mati, tp bagi orang yang merindui untuk bertemu Allah penciptanya, sentiasa menanti-nantikan detik kematian ibarat, sepasang kekasih yang sedang bercinta tidak sabar –sabar untuk pergi bertemu pasangannya setelah sekian lama tidak bertemu.


Setelah kita tahu definisi MATI tu, ape persediaan yang nak kita lakukan ? Contohnya macam nilah, kita tahu next week nak final exam atau test ka, interview ka, ape persediaan yang perlu kita buat sebelum pergi tu. Ha, Macam tu jugaklah bila kita tau mati tu akan terjadi ( Cuma x tau bila ) ape persediaan yang kita lakukan untuk menghadapi mati tu.

Allah berfirman bermaksud :
“ Tiap-tiap jiwa merasakan kematian. Dan sesungguhnya pada hari kiamat sajalah disempurnakan pahalamu. Barang siapa dijauhkan dari neraka dan dimasukkan dalam syurga, maka sesungguh ia telah beruntung. Kehidupan dunia itu tidak lain hanyalah kesenangan yang memperdayakan.”

Sebahagian ulama berkata : Barang siapa yang banyak mengingati mati, maka ia akan mengutamakan 3 perkara iaitu :
1. SEGERA BERTAUBAT
2. BERHATI TENANG
3. RAJIN BERIBADAH

Tetapi barang siapa yang melupakan mati, ia akan menderita 3 perkara :
1. MENUNDA-NUNDA TAUBAT
2. TIDAK RELA HIDUP SENANG
3. MALAS BERIBADAH

Yang mana satukah persediaan kita untuk menghadapi mati? Mudah je saudara sekalian, Ingat mati atau lupakan mati ??? ( masing – masing boleh tanya pada diri sendiri adakah mati itu pernah terlintas di fikiran atau tidak pernah langsung)

Wahai saudara-saudara ku ..
Kita hendaklah berusaha memperbaiki diri dan beramal untuk menghadapi masa sesudah mati. Anatara perbuatan yang dapat menolong seseorang untuk mengingati mati dan beramal untuk menyambut masa sesudahnya itu ialah ziarah kubur, memandikan mayat dan menyembahyangkan jenazah

Dari Abu Zar ia berkata : Rasulullah s.a.w bersabda
Berziarahlah ke kubur, kerana ia dapat menolong seseorang untuk mengingatkanmu kepada akhirat. Mandikanlah orang mati, kerana mengurus jasad orang mati merupakan nasihat yang mendalam. Dan sembahyangkanlah jenazah kerana mudah-mudahan dapat meruntuhkan hatimu ( menyedihkan ) kerana orang yang bersedih dibawah naungan Allah, bererti menghadapi segala kebajikan


Nota : Terima kasih kepada Mujahid Muslimah, ini sedikit sebanyak menyedarkan aku yang terus hanyut...

4 ulasan:

Shaofie berkata...

insaf jap. hehe. thnx bro. sama-samalah kita mengingat-ingatkan.

NAZRUL AZAT JAMIL berkata...

shaofie - sama2 dik, aku ni dh jauh hanyut, kene cpat sedar sblm terlambat

Afzainizam berkata...

♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kami DAtang Ziarah Blog Anda
buat pembaca blog kami
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫

EEEMMMM KEMATIAN TAK AKAN LAMBAT SEDETIK PUN.... kena beringat insaf sekejap.... kena sama sama ingat mengingati... kerana ingat mati pun mengingatkan kita amal bekalan kita kesana

achik ezam berkata...

seremmmm sejukkkkssss membacanya ....