SELAMAT DATANG...

Semua paparan di dalam blog ini adalah berdasarkan maklumat daripada pelayaran di enjin pencarian dan kebanyakannya adalah penulisan sendiri yang bersifat peribadi. Paparan berbentuk gambar ataupun video yang ada di blog ini adalah dari pelbagai sumber lain dan hak cipta sepenuhnya dipegang oleh sumber lain tersebut. Jika ada paparan yang melibatkan artikel, gambar ataupun video yang merupakan hak cipta anda ataupun tidak diizinkan untuk disiarkan di dalam blog ini, mohon dimaklumkan kepada saya untuk tindakan selanjutnya. Anda dialu-alukan untuk memberi komen dengan bahasa yang sopan dan menjauhi isu-isu berbaur negatif. Terima kasih...

09 Februari 2011

KENAPA KITA MENGUAP BAH??



Kenapa kita menguap ?

Perbuatan menguap adalah satu keperluan fizikal, akibat penat dan juga kekurangan oksigen dalam darah. Menguap juga berlaku secara automatik ketika kita kebosanan.

Menguap boleh berjangkit ?

Bila orang lain menguap, proses informasi berlaku di otak kita yang terus menganalisis dan meniru perbuatan orang lain. Hal ini digelar sebagai 'mirror-neoron system', yang kebiasaannya aktif dan meniru perbuatan sekeliling. Normal untuk melihat orang lain secara bersilih ganti menguap ketika kebosanan. Melihat gambar seseorang yang menguap juga akan membuatkan kita menguap? Anda percaya ? Cuba test, heheeee...

Ketika menguap juga, secara automatik mata akan berair, ini kerana menguap mencergaskan otot di sekitar muka lantas membuatkan mata berair bertujuan menyegarkan mata yang letih.

Adab ketika menguap

Diriwayatkan oleh Muslim daripada Abu Said Al-Khudri r. a., katanya : Telah bersabda Rasulullah s. a. w. yang bermaksud: Apabila seseorang kamu menguap, hendaklah dia meletakkan tangannya pada mulutnya, kerana sesungguhnya syaitan itu akan masuk (melalui mulut yang terbuka).

Tutup mulut bah, bau...

17 ulasan:

nelly berkata...

yeah !! selalu time letihlah nak menguap ..
=)

khaifaiz berkata...

kekadang lupe da nk tutup mulut.. hehe

asybedazzle berkata...

over gila video nih.
aku pun dh menguap tngok. haha

Anisa Hang Tuah berkata...

mengaup ni mmg berjangkit..nis tak bole tgok orgg nguap..kang nis nguap samee sampai mate berairrrr

man yusoef berkata...

ko buat kajian ke...bgus ko..haha..dah lama ko tak ber-yeay yeay...haha

Joey berkata...

tetiba je menguap bile tgk nie..hahaha

Asrul "iLham" Sany berkata...

menguap masa pening...

slalu buat ms travel ngan ayah aku dulu ;)

rj Etika berkata...

hahahahahaha...menguap itu best wooo~
kadang-kadang rase cam diri ini seorang badak.

nub berkata...

ngantozzz nyaa..huargghhhhh

NAZRUL AZAT berkata...

nelly - mase makan sure xmenguap punye, yeeayyyy

NAZRUL AZAT berkata...

khai - xpe, br nampak macho, yeeayyy

NAZRUL AZAT berkata...

asybedazzle- heheee... just for u, yeeayyyy

NAZRUL AZAT berkata...

anisa - menguap pasti berlaku mase ada lecture kan, yeeayyyy

NAZRUL AZAT berkata...

man - skang aku just nk buat entry yg knowledgeable, yeeayyyy tetap ada, yeayyyy

NAZRUL AZAT berkata...

joe - kau memang, kaki menguap, yeeayyyy

NAZRUL AZAT berkata...

asrul - mase bersama orang tu menguap tak? yeeayyy

NAZRUL AZAT berkata...

rj etika - serius, nak2 kalo dkat2 nak abeh meeting lagi kuat menguap, abeh meeting ok plak, yeeayyyy